Voorleesmarathon van Miltons ‘Het paradijs verloren’

Zaterdag 17 februari 2007 wordt in de Haagse Kunstkring een van de hoogtepunten van de Europese literatuur voorgelezen: milton2.jpgHet paradijs verloren van de zeventiende-eeuwse Engelse schrijver John Milton (1608-1674).

Paradise Lost is het grootste, beste en beroemdste gedicht van Milton. Het verscheen in 1667 en werd op slag herkend als een meesterwerk. Het behoort met de Bijbel, Dantes Goddelijke komedie, Prousts À la recherche du temps perdu en Joyces Ulysses tot de meesterwerken van de Europese literatuur.milton3.jpg

Nu kennen veel mensen deze literaire toppers, maar wie kan zeggen dat hij ze heeft gelezen? Daarom organiseert de Haagse Kunstkring een voorleesmarathon. Tussen 14.00 en 22.00 uur wordt het boek in een verkorte versie voorgelezen door professionele acteurs: Rein Edzard, Wim de Haas, Joop Keesmaat en Eva van Welzenis.

Peter Verstegen, die het epos enkele jaren geleden uit het Engels vertaalde houdt een inleiding. De voorleessessie wordt onderbroken voor een theepauze en voor een maaltijd. Speciaal voor deze voorleesmarathon ontwierp Henk Boelmans Kranenburg het decor.

Toegang leden Haagse Kunstkring gratis; Ooievaarspas, studenten en CJP € 7,50,-; anderen € 15,-. Maaltijd € 12,50 excl. drank. Reserveren noodzakelijk.

De Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag. Telefoon (070) 3647585

—-

Het verhaal van Paradise Lost gaat over opstand in de hemel, oorlog tussen God en Satan, elk met zijn legioen engelen, over het neerbliksemen van de gevallen engelen naar de hel en hun duivelse wraak op de nieuw geschapen mens in het paradijs: de verleiding van Adam en Eva en hun zondeval. Het is een epos in ‘blank verse’ (rijmloze verzen). Toen Milton het schreef was hij al enige tijd blind en hij dicteerde de tekst aan zijn dochter. Het is in de wereldliteratuur nooit overtroffen in schoonheid van klank.

milton1.jpg

Van het boek bestaan uiteraard talloze edities. Een goed overzicht van de eerste drukken is te vinden op deze site van de Universiteit Wisconsin.

Na een inleiding worden de edities besproken die aanwezig zijn in de Golda Meir Library van de universiteit. Als oudste druk hebben zij een exemplaar van Jacob Tonson uit 1688, de vierde druk van het boek.
Interessante drukken zijn bv die uit 1758, het tweede boek van de drukpers van John Baskerville in Birmingham, van hoge kwaliteit, zonder illustraties. In 1827 een editie met illustraties van John Martin, in 1866 de versie met platen van Gustave Doré en in 1906 met de prachtige illustraties van William Blake (die daar in 1806 mee begonnen was).

Eén van de mooiste uitgaven is hierboven te zien. Het is gemaakt in 1937 bij de Golden Cockerel Press in Londen. Gedrukt in een oplage van 200 exemplaren.



One Response to “Voorleesmarathon van Miltons ‘Het paradijs verloren’”

Leave a Response