Cold Turkey Press

Tussen 1970 en 1976 was de Rotterdamse Cold Turkey Press een belangrijke component van internationale counterculture. –
logoturkey.jpg De meeste uitgaven werden door de kunstenaar Gerard Bellaart verzorgd. Hij selecteerde niet alleen de poëzie en proza maar nam ook de vormgeving, distributie, fondswerving en in sommige gevallen de vertaling voor zijn rekening.

Verzamelobjecten

De fondslijst van Cold Turkey Press telt eerste Nederlandse vertalingen van auteurs als William Burroughs, Allen Ginsberg, F.G Lorca, Blaise Cendrars, en Cesar Vallejo. Met eerste Engelstalige uitgaven van werken van Ezra Pound, Ira Cohen, Heathcote Williams, en Sinclair Beiles maakte Cold turkey Press ook internationaal naam. Een aantal van de in kleine oplage gedrukte en vaak met de hand vervaardigde uitgaven zijn tegenwoordig gezochte verzamelobjecten. Het Cold Turkey archief met manuscripten, tijdschriften, correspondenties en kunstenaarsuitgaven geeft een breed inzicht in de rol van kleine uitgeverijen in de counterculture.
Het archief is onlangs aangekocht voor de Labadie Collection van de University of Michigan. Een kleine selectie uit het archiefmateriaal is voor het laatst te zien voor het naar de VS wordt verscheept..
Tentoonstelling ‘Cold Turkey Press. Rotterdamse vertegenwoordiger van de counterculture 1970-1976’ . Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 16 mei t/m 16 juli 2006. Open: di-vr 10-17, za en zo 11-17.



Leave a Response