Vanaf heden te koop: ‘Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat’ door Piet Buijnsters

Vandaag – donderdag 22 februari – is in de Aula van de Universiteit van Amsterdam het eerste exemplaar van de Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat door Piet Buijnsters aan Isa de la Fontaine Verwey-le Grand overhandigd.

Nooit eerder verscheen een compleet standaardwerk over het Nederlandse antiquariaat, een wereld die zich voor een buitenstaander lijkt af te spelen te midden van stoffige, oude boeken en bizarre handelaars. Over de fascinerende kanten van deze branche heeft Piet Buijnsters een indrukwekkend boek geschreven…
(uit het Reformatorisch Dagblad)

Ik citeer de tekst van de uitgever over dit boek:buijnster_gesch.jpg

De Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat van Piet J. Buijnsters beschrijft als eerste de lotgevallen van een bedrijfstak die als weinige tot de verbeelding spreekt: de handel in oude boeken en prenten. En ze doet dat op een cruciaal moment, nu het antiquariaat wereldwijd grote veranderingen ondergaat. Vond men tot voor kort in elke binnenstad nog diverse winkeltjes met oude boeken, haast ongemerkt zijn de meeste door torenhoge huren uit het stadscentrum verdreven.
Sommige vakbroeders werken thans vanuit een gesloten huis als verzendantiquaar. Anderen zoeken hun klanten op boekenbeurs of markt, ironisch genoeg de plaats waar het antiquariaat ooit is begonnen. Zo lijkt de cirkel weer rond. Voldoende reden voor een terugblik op een periode van tweeënhalve eeuw (1750-2006) vol dramatische gebeurtenissen – van de bijna-uitroeiing van het joodse antiquariaat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de recente bedreiging door het internet.
Maar Buijnsters biedt meer dan een kroniekachtig overzicht voor boekhandelaren, uitgevers, bibliothecarissen en verzamelaars. De Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat heeft op basis van talrijke gesprekken tegelijk het karakter van een geëngageerd ooggetuigenverslag. Zonder jargon, maar ook zonder terughoudendheid geschreven door een van de grootste insiders van de Nederlandse boekenwereld. Met zijn vele foto’s van personen en interieurs richt dit standaardwerk zich dan ook tot een breed
publiek van geïnteresseerden.

Piet J. Buijnsters (1933) is emeritus-hoogleraar achttiende-eeuwse letterkunde aan de universiteit van Nijmegen, met een levenslange fascinatie voor het antiquariaat. Naast talloze studies en edities op zijn vakgebied publiceerde hij het standaardwerk Het verzamelen van boeken en, samen met zijn echtgenote Lin Buijnsters-Smets, een driedelige bibliografie van achttiende- en negentiende-eeuwse kinderboeken en paper toys (bekroond met de Menno Hertzbergerprijs 2002 en de G.H. ’s Gravesandeprijs 2005).

Het boek – 475 pagina’s, genaaid-gebonden met stofomslag, rijk geïllustreerd – is nog tot 15 maart te koop voor de intekenprijs van € 39,90, daarna € 45,00.



2 Responses to “Vanaf heden te koop: ‘Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat’ door Piet Buijnsters”

 1. paul kriele schreef:

  ‘s-hertogenbosch, 17 april 2007.
  geachte heer piet buijnsters,
  In uw betreffende boek ‘De geschiedenis van Nederlandse antiquariaten’ citeert u de auteur van de site Bastion Oranje, daar waar hij in een alinea de ontstaansgeschiedenis meldt van Antiquariaat Brabant met uitspraken van Van Pagée en Ad Heinen.
  Deze alinea werd onlangs door Ad Heinen gecorrigeerd en luidt als volgt:

  75 jaar Antiquariaat Brabant.
  Het -allereerste- ‘Zuid-Nederlandsch Antiquariaat’ bestaat volgend jaar 75 jaar. Het is voortgekomen uit een initiatief van Marius Heinen, eigenaar van boekhandel Adr. Heinen en mijnheer Van de Wouw, de bibliotheekhouder in de Krullardstraat, later Biblo. Eind jaren dertig, mogelijk 1938, werd het gesplitst in Antiquariaat Brabant van de heer Heinen en het Zuid-Nederlandsch Antiquariaat van Van de Wouw. Het eerste zocht onderdak boven boekhandel Heinen in de Kerkstraat en het ZN-Antiquariaat nam domicilie boven de volksbibliotheek Biblo.
  Over de achtergrond van de splitsing blijft Ans Pagée-Selis terughoudend. Hier wordt een intrige gesuggereerd tussen de lankmoedige Marius Heinen en Van de Wouw.
  Ad Heinen vertelt [april 2007] tercorrectie van een eerdere -foutieve -analyse, dat op advies van de huisarts van zijn vader deze Marinus stopte met de boekwinkel, waar het hem vanwege hartklachten verboden werd nog langer te komen en daarom het antiquariaat startte.
  Toen Ad Heinen de zaak van zijn vader overnam is het antiquariaat in 1960 verhuisd naar de Lange Putstraat 16. Dat pand staat bekend als ‘De Klosbeugel’. Het Zuid-Nederlandsch Antiquariaat werd voortgezet door de weduwe van Van de Wouw, later door mevrouw Weck.
  Bij het overlijden van Marius Heinen sr. [1963] heeft Ans Pagée Antiquariaat Brabant overgenomen en twee jaar later voortgezet in het ernaast gelegen pand Lange Putstraat 14.Zij was inmiddels beëdigd taxateur.
  Bij de opheffing van het Zuid-Nederlandsch Antiquariaat en de bibliotheek [1965] door mevrouw Weck is dat antiquariaat aan het bestaande, op Lange Putstraat 14, toegevoegd.

  Vriendelijke groet,
  paul kriele
  p.s. zoals uw wellicht bekend is, is Ans van Pagée-Selis op 5 februari 2007 overleden.

 2. boekendingen schreef:

  Bedankt voor uw reactie (is doorgestuurd naar dhr. Piet Buijnsters). Over het antiquariaat in het pand Lange Putstraat 14 heb ik toevallig ook nog een bericht gemaakt op 28 februari 2007: ‘Antiquariaat Brabant heeft een geheim…

Leave a Response