Directeur OBA is trots op wat er komen gaat…

De website Literatuurplein.nl heeft een rubriek waarin Annemiek Neefjes regelmatig interviews publiceert. Voor wie geïnteresseerd is in de bouw van de nieuwe Openbare Bibliotheek in Amsterdam kan ik haar laatste publicatie aanbevelen.

‘Wij worden gewoon het best functionerende publieke gebouw van Nederland’

Interview met Hans van Velzenoba-2.jpg
Door Annemiek Neefjes
(Donderdag 15 februari 2007)

Toen hij in 1988 naar Amsterdam kwam, telde de Openbare Bibliotheek in politiek opzicht niet mee in de stad, zegt Hans van Velzen. ‘Wekelijks kwamen er buitenlandse delegaties op bezoek maar nooit voor ons. Ik werd niet eens uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. De bibliotheek leidde een onzichtbaar bestaan.’

Van Velzen, die naar de hoofdstad kwam om er directeur van de Bibliotheek te worden, is een onopvallende verschijning. Dat wil hij graag zo houden. Het gaat niet om mij, zegt hij, het gaat om de bibliotheek. Toch is hij de man van wat straks het grootste publieke gebouw van de stad zal zijn: de nieuwe Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland. ‘Groter nog dan de Stopera,’ licht hij toe. ‘Bij de ambities die wij hebben passen 28.500 vierkante meter, dat hebben we precies laten berekenen.’

>> lees hier het hele interview. (LET OP – naar beneden scrollen, nieuwe bijdragen worden bovenaan toegevoegd)

Lees ook haar reportage over de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans en haar interviews met Mensje van Keulen, Jan Brokken, Abdelkader Benali, Christiaan Weijts, Marja Wiebes en Yolanda Bloemen, Frank, Martinus Arion, Ivo de Wijs, met Thomas Rosenboom, met Mariët Meester, met Michiel van Kempen, met Anne Vegter, met Esther Jansma, met Ton van de Laar (conservator van het Reve-museum), met filosoof Simon Blackburn, met Arjan Visser en met Arthur Japin, de auteur van het Boekenweekgeschenk 2006.

Literatuurplein.nl – in de rechterkolomLeave a Response