Veilinghuis Bubb Kuyper organiseert benefietveiling voor het bedreigde Museum Meermanno

Op 29 november 2011 organiseert veilinghuis Bubb Kuyper in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het boek en de Stichting Vrienden van Museum Meermanno een benefietveiling voor het bedreigde museum. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de exploitatie van het museum, zodat het kan voldoen aan de door staatssecretaris Zijlstra gestelde norm om voor overheidssubsidie in aanmerking te komen.

De bezuinigingen die door de overheid in een hoog tempo over de culturele sector worden uitgestort zijn zeer bedreigend voor Museum Meermanno. Het bestaansrecht van Meermanno wordt getoetst aan het percentage eigen inkomsten dat het museum over de afgelopen jaren heeft verworven. Om over de jaren 2010 en 2011 het vereiste gemiddelde van 17,5% te halen, moet het museum in de tweede helft van 2011 nog ca. € 250.000 aan inkomsten bijeen brengen. Hoewel zij principieel bezwaar maakt tegen de met terugwerkende kracht ingestelde normering, wil directeur Maartje de Haan in de komende maanden alle zeilen bijzetten om aan de norm te voldoen (zie ook eerder bericht over de aktie Adopteer een boek).

Het jubilerende Haarlemse Veilinghuis Bubb Kuyper was onmiddellijk bereid om mee te werken aan de actie tot behoud van Museum Meermanno, het oudste boekenmuseum ter wereld. Op 29 november 2011 zullen zij de benefietveiling in Haarlem organiseren als feestelijke openingsavond van hun najaarsveiling. Mede-eigenaar Jeffrey Bosch laat weten dat “Bekende Boekenliefhebbers” voor de gelegenheid als veilingmeesters zullen optreden.

De talrijke vrienden en relaties van het museum en alle andere boekenliefhebbers in het land wordt gevraagd een boek van rond de € 250 of meer beschikbaar te stellen voor de veiling. Ook auteurs, illustratoren en bibliofiele boekdrukkers en uitgevers wordt nadrukkelijk gevraagd om gesigneerde boeken, prenten of bijzondere uitgaven voor de veiling beschikbaar te stellen. Daarmee kan de toekomst van het unieke Haagse boekenmuseum worden veilig gesteld.

De opbrengst van de veiling komt in zijn geheel ten goede aan Museum Meermanno.

– LET OP – Reacties op dit bericht zijn natuurlijk van harte welkom, maar voor aanbiedingen van boeken en ander te veilen materiaal moet u contact opnemen met Museum Meermanno – zie de gegevens hieronder:

Mensen kunnen hun boeken na 2 augustus inleveren bij het Museum
t.a.v. Rickey Tax.

Informatie: Bubb Kuyper Veilingen, Jeffrey Bosch, t 023 5323986, info@bubbkuyper.com
of Museum Meermanno, Aafke Boerma, boerma@meermanno.nl
en vanaf 2 augustus Rickey Tax, t 070 3462700, tax@meermanno.nl3 Responses to “Veilinghuis Bubb Kuyper organiseert benefietveiling voor het bedreigde Museum Meermanno”

 1. Perkamentus schreef:

  Mooi initiatief. Maar het blijft – hoe dan ook – SCHANDALIG dat het zover heeft moeten komen.

 2. willem snitker schreef:

  Ik doe graag me met vijf Bibliofiele Bleeker Edities t.w. met Hafid Bouazza, L.H. Wiener, A.L.Snijders. P.F.Thomèse. Sei Shonagon & Florian Idenburg. Alle Edities met kleurenlinogravures van Willem Snitker.
  En hef een (helaas) machteloze vuist in de richting van deze ‘regering’. willem Snitker

 3. boekendingen schreef:

  Willem Snitker en anderen, geweldig goed dat er zo snel gereageerd wordt op dit bericht. Boekendingen fungeert slechts als spreekbuis en ik verzoek gulle gevers voor deze benefietveiling contact op te nemen met Museum Meermanno. De benodigde gegevens heb ik toegevoegd aan het bericht.

  Perkamentus – het adres is Museum Meermanno, Prinsessegracht 30

Leave a Response