‘unFASSbar – Niet te vatten’ tentoonstelling over 500 jaar Tijl Uilenspiegel in boekendorp Damme (B)

unFASSbar – Niet te vatten!
Uilenspiegel 500 jaar actueel

‘unFASSbar – Niet te vatten’ is een internationale reizende tentoonstelling. Vier musea uit Duitsland (Schöppenstedt, Mölln en Bernburg) en België (Damme) presenteren deze unieke tentoonstelling rond Tijl Uilenspiegel. Het is precies 500 jaar geleden dat het boek, Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel, verscheen in Straatsburg. De tentoonstelling is in Damme te bezoeken vanaf 29 juli tot 6 november 2011 in het Uilenspiegelmuseum.

500 jaar geleden steekt Johannes Grüninger uit Straatsburg Tijl Uilenspiegel in een vat. Of anders gezegd: Grüninger, drukker in Straatsburg, verpakt een aantal exemplaren van zijn nieuw boek Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel in boekenvaten. Samen met andere boeken, die gesneden zijn maar niet altijd gebonden, komen ze zo, goed beschermd, op de Buchmessen van Frankfurt en Leipzig. Daar is het nieuwe boek een topper. Grüninger zal het meerdere keren herdrukken. In Antwerpen verschijnen Nederlandse, Engelse en Franse vertalingen. Onbuigzame theologen van het oude en het nieuwe geloof schelden op het boek, wat zeker bijdraagt tot het succes.

De tentoonstelling toont voor het eerst in 500 jaar de 16 bewaarde bladen van de ongebonden eerste druk van 1510 of 1511. De wereld van het boek en de boekdrukkunst rond 1500 vormen de achtergrond waartegen we het origineel tonen. Vervolgens krijg je het succesverhaal tussen de boekbanden en erbuiten, en enkele van de 96 histories van de oudste druk. Op het einde ontmoet je de onvatbare Uilenspiegel van vandaag en misschien bekijk je hem wel met andere ogen.




Leave a Response