10 Jaar Nederlands Steendrukmuseum in ‘Boekenpost’

In het zojuist verschenen nummer van het tijdschrift Boekenpost staat een uitgebreid artikel over het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard dat dit jaar zijn tienjarig bestaan viert. Het museum werd opgericht door ir. Peter-Louis Vrijdag die een indrukwekkende verzameling bijeenbracht van zaken die met lithografie en de steendruk te maken hebben. Grafische technieken die zowel werden gebruikt voor het in grote oplagen drukken van bv kleurige sigarenbandjes, maar ook door kunstenaars/meesterdrukkers werden toegepast (www.steendrukmuseum.nl).

Janneke van der Veer bezocht Joop Blaauw (1937) de man achter Janus Bonkhoofd, die onder meer in het Asterdamse Nieuwmarktbuurtblad jeugdherinneringen op rijm publiceerde. Daarbij heeft hij tekeningen gemaakt en deze zijn nu als moderne rijmprenten in eigen beheer uitgegeven onder de titel ‘De Republiek van Heidaar’ (zie ook hier).

Boekenpost ging ook op bezoek bij de veelbekroonde schrijver van kinderboeken Ted van Lieshout om een ‘kijkje in zijn boekenkast’ te nemen.

Caspar Wechgelaer schrijft, naast zijn inmiddels beroemde/beruchte Rondje Boekenland, een artikel over de verzamelalbums van Kaffee Hag, waarin plaatjes met gemeentewapens konden worden gespaard. Begonnen met twee albums in Duitsland zijn er uiteindelijk in totaal meer dan 120 verschillende varianten en subalbums uitgegeven in 15 landen en zijn meer dan 12500 verschillende plaatjes gedrukt.

Verder artikelen over Peter Pan in boeken en illustraties, ru├»nes op prenten, over wereldstrips en over A.J. Cronin, de grondlegger van de ‘doktersroman’.

Dit en meer in nummer 115 van Boekenpost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *