Simon Vinkenoog – memories…

vinkenoog03.jpg

Deze prachtige foto stond gisteren op de website van Simon Vinkenoog. Zijn verzameling boeken, knipsels en papieren is dermate omvangrijk geworden dat deze zich op meerdere plaatsen bevindt. Een groot deel is opgeslagen in de gewelven van de Vondelkerk in Amsterdam. Simon gaat daar nu regelmatig heen om materiaal te selecteren voor biograaf Derrick Bergman. Het doel is (neem ik aan) om in 2008, als Simon Vinkenoog 80 jaar wordt, zijn biografie te publiceren.

Simon schrijft dagelijks op zijn site en doet verslag van zijn activiteiten, mijmeringen, herinneringen en invallen. Voor de liefhebbers zeer de moeite waard.
Een citaat uit ‘Kersvers’ van zaterdag 17 maart 2007:

Deze boeken in de Vondelkerk (huisbaas Stadsherstel) na een verhuizing in 1987 niet meer gezien, soms een twee keer per jaar om papieren af te leggen, de laatste tijd heel wat vaker bezocht, het feit dat I can’t take it with me, en meerderen geinteresseerd zijn in al wat zich hier bevindt. Ikzelf nog wel het meest, zo vol van schatten hier en elders, thuis en op de tuin, en de vliering en de gangkasten en de overloop: help ik loop over! Tover te over! Morgen een Schreeuw (Theo van Gogh/Jeroen Henneman) en vanmiddag de verstilling (Anneke & Simon). Het is maar een weet, als je alles al weet. Het is maar een weet, dat je elke dag weer opnieuw begint. Het is maar een weet dat je je heel druk kunt kunt maken om niets, waar je later – hoeveel later – weer om kunt lachen. Dat mijn leven vol hobbels zit, misverstanden, korzeligheden: mijnerzijds geen enkele a-ni-mo-si-teit ten opzichte van al wat het leven mij geschonken of afgenomen heeft. Zonder de Brownse beweging en de quantumpsychologie was ik er niet uitgekomen: een kreeft in nood zet vreemde passen… Dat alles te her-ontdekken: hoe interessant. Ik blijf nog wel een tijdje bezig. Ik blijf nog wel verwerven, verwerken, verstrekken. Is het zendingsdrang, bekeringsdrift? Nee, ik poets mijn tanden en schrijf dit op, ik moet me nog scheren ook en welke kleren trek ik aan? Nog voor de middag: laat de zon nu toch weer schijnen! Hare Om! Om Shanti!


One Response to “Simon Vinkenoog – memories…”

  1. fred van der wal schreef:

    Simon Vinkenoog is een baanbreker en pionier geweest waar ik veel respect voor heb. Hij is een van de weinigen die de windbuil Jan Cremer in een stuk heeft durven aanpakken! Sjappoo voor Simon!

Leave a Response