Presentatie hersteld graf Albert Verwey 5 oktober 2011 – 1e project van ‘Perzik van Onsterfelijkheid’

Albert Verwey, portret door Jan Veth, 1885

Op woensdagmiddag 5 oktober om 15.00 uur wordt op de Algemene Begraafplaats te Noordwijk het gerestaureerde graf van dichter en letterkundige Albert Verwey gepresenteerd. De restauratie is gefinancierd uit het fonds ‘Perzik van Onsterfelijkheid’, ingesteld door de Koninklijke Boekverkopersbond en het Cultuurfonds.

Het fonds ‘Perzik van Onsterfelijkheid’ – de naam verwijst naar de titel van de gelijknamige roman van Jan Wolkers – werd in 2009 ingesteld door de Koninklijke Boekverkopersbond ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. De Koninklijke Boekverkopersbond heeft een startkapitaal van 75.000 euro ingezameld voor dit fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds verdubbelde dit bedrag tot 150.000 euro. Doel van het fonds is het behoud, herstel en instandhouding van grafmonumenten van Nederlandse schrijvers.

Het eerste, met steun van het fonds, gerestaureerde graf behoort toe aan de Nederlandse dichter en letterkundige Albert Verwey (1865-1937). Verwey was één van de Tachtigers en een zeer productieve dichter. Ook als letterkundige had hij grote invloed: van zijn Inleiding tot de nieuwe Nederlandsche dichtkunst 1880-1900 (1905) verschenen bij de Wereldbibliotheek van 1905 tot 1914 20.000 exemplaren. De Groningse Universiteit verleende hem in 1914 een eredoctoraat. In 1924 werd hij hoogleraar in Leiden. Twee jaar na zijn afscheidsrede stierf hij plotseling op 8 maart 1937, in Villa Nova, zijn huis op een duin in Noordwijk aan Zee, waar hij de laatste decennia van zijn leven met zijn vrouw en zeven kinderen had gewoond.

UPDATE
Een verslag van de presentatie van het opgeknapte graf is te lezen bij Knack.be, 7 oktober 2011 en lees ook de tekst van de toespraak van Onno Blom, die hij bij deze gelegenheid uitsprak.2 Responses to “Presentatie hersteld graf Albert Verwey 5 oktober 2011 – 1e project van ‘Perzik van Onsterfelijkheid’”

 1. Het graf van Perk wordt ook beschreven in het boek van Onno Blom “O en voorgoed voorbij” dat hij samen met fotograaf Werry Crone maakte over de ‘literaire knekeltocht’ langs de graven van eenentwintig Nederlandse schrijvers.

 2. boekendingen schreef:

  Meer over dit boek bij ‘Boeken over boeken’:
  Onno Blom, Werry Crone (fotograaf)
  O en voorgoed voorbij, langs graven van Nederlandse schrijvers
  Uitgeverij De Arbeiderspers, mei 2012
  http://www.boeken-over-boeken.nl/?p=7173

Leave a Response