Arnoud Maas per 1 oktober interim-topman bij Selexyz boekhandelsketen

Topman Matthijs van der Lely en financieel directeur Menno van den Brand van boekhandelsgroep Selexyz leggen hun functie tijdelijk neer. Zij stappen opzij nadat huisbankier ABN Amro om maatregelen had gevraagd vanwege de slechte gang van zaken bij het bedrijf.

Van der Lely wordt per 1 oktober opgevolgd door Arnoud Maas, die als interim-topman zal optreden. Selexyz omschrijft Maas als ‘een doorgewinterde retailmanager’ die eerder werkzaam was bij Hema en Wehkamp. Ook voor Van den Brand is vervanging gevonden. Zijn plaats wordt ingenomen door Bart Koops, die als financieel directeur ervaring heeft opgedaan bij Hema, M&S en Miss Etam.

Selexyz, eigenaar van 17 grote boekhandels als Scheltema in Amsterdam, Broese in Utrecht en Donner in Rotterdam, kampt met financiële problemen door tegenvallende boekverkopen. ABN Amro eiste deze zomer dat de onderneming zou worden doorgelicht waarna de commissarissen adviesbureau Grant Thornton in de arm namen. Daaruit kwam naar voren dat een vergaande reorganisatie onder de 400 medewerkers noodzakelijk is. De plannen die de zittende directie opstelden vond de ABN Amro niet ver genoeg gaan.

Tot juni 2010 maakten de selexyz-winkels deel uit van de Boekhandels Groep Nederland (BGN), vroeger herkenbaar aan het symbool *). In dat jaar werd Selexyz een apart bedrijf toen grootaandeelhouders NPM Capital en Wolters Kluwer uit het de moederorganisatie Boekhandelsgroep Nederland (BGN) stapten. De directie nam de boekhandels over en gaat verder onder de naam Selexyz.

Aandeelhouders van selexyz boekhandels bv zijn Boekhandels Management BV (66,6%) en Audax BV (33,4%). Boekhandels Management BV is volledig in eigendom van Mathijs van Lely, Menno van den Brand en Angélique Wouters, zij vormden tot nu ook de directie van selexyz.



Leave a Response