Overzichtstentoonstelling Thé Tjong-Khing in Kinderboekenmuseum


Op donderdag 29 september 2011 opent in het Kinderboekenmuseum in Den Haag Th̩ Tjong-Khing Рvan strip tot sprookje, een inspirerende tentoonstelling over de in 1933 in Puworedjo geboren illustrator die de afgelopen vijftig jaar meer dan driehonderd kinderboeken illustreerde.

In de interactieve familietentoonstelling Thé Tjong-Khing. Van strip tot sprookje maakt de bezoeker kennis met het leven en werk van Thé Tjong-Khing, van zijn vroege striptekeningen bij de Toonder Studio’s tot de meest recente sprookjesboeken. De wisselexpositie voert de bezoeker mee door zijn bijzondere wereld. Hoe hij werkt en wat zijn inspiratiebronnen zijn, wordt spelenderwijs uit de doeken gedaan.

Thé Tjong-Khing is een visueel aantrekkelijke expositie, die verhalenderwijs toont hoe inspiratie werkt.

De tentoonstelling is te zien tot 31 augustus 2012 in het Kinderboekenmuseum, vlak naast het Centraal station in Den Haag.

Thé Tjong-Khing (1933)  is een Chinees-Nederlandse striptekenaar en illustrator die zijn inspiratie onder andere haalt uit de beeldende kunst: zo inspireerden schilderijen van Warhol en Gauguin hem tot de tekeningen voor Vos & Haas op zoek naar koek. Ook refereert hij in zijn werk aan filmklassiekers. Met drie Gouden Penselen, De Woutertje Pieterse Prijs, de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Max Velthuijs-prijs is Thé Tjong-Khing een van de meest gelauwerde kinderboekenillustratoren van Nederland. Hij is niet alleen geliefd bij kinderen maar ook veel volwassen voelen zich door zijn werk aangesproken.

Samen met Dolf Verroen maakt hij het Prentenboek voor de Kinderboekenweek 2011.

BOEK РBinnenkort verschijnt een boek over het leven en werk van Th̩ Tjong-Khing, geschreven door Joukje Akveld en Annemarie Terhell, bij Uitgeverij Gottmer. Meer hierover bij boeken over boeken.Leave a Response