Eerste Max Velthuijs-prijs voor Mance Post

mance_post2.jpg
De eerste Max Velthuijs-prijs is voor de 82-jarige illustratrice Mance Post, voor haar gehele oeuvre. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vrijdag 13 april 2007 besloten. De prijs wordt op 20 september uitgereikt.

Mance Post is de eerste die de driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken krijgt overhandigd. Voormalig minister van Cultuur, Maria van der Hoeven, stelde de prijs vorig jaar oktober in. Aan de onderscheiding is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Max Velthuijs (1923-2005) is de schepper van onder meer Kikker is verliefd en talloze andere boeken over de kikker in streepjesbroek.

mance_post1.jpg

Mance Post (Amsterdam, 11-01-1925) ging na de middelbare school, waar ze tekenles kreeg van illustrator Piet Klaasse, werken als zijn assistente. Vanaf 1955 maakte ze tekeningen in kinderboeken. Haar eerste boek, Het schoentje van Roosmarijn met tekst van Han G. Hoekstra, kwam op de lijst van de Vijftig Best Verzorgde Boeken van het Jaar. Ze begon met het maken van illustraties in zwart-wit; later werkte ze vooral met kleurpotlood. Haar manier van tekenen is realistisch, zonder al te veel details. Bekend werd ze door de tekeningen in de boeken van Guus Kuijer over Madelief, die tussen 1975 en 1979 zijn verschenen. In Ik woonde in een leunstoel (1979) verwerkte zij haar jeugdherinneringen. Guus Kuijer schreef de tekst van dit persoonlijke boek. Samen wonnen zij in 1982 de Deutsche Jugendliteratur Preis. In Toen niemand iets te doen had (tekst Toon Tellegen) laat zij met haar linosneden opeens een andere kant van haar talent zien. In 2000 kreeg ze de BoekieBoekie-prijs, eenmalig uitgereikt door Boekie Boekie, tijdschrift voor kinderen over kunst en literatuur. In 2006 kreeg ze een Zilveren Penseel voor haar illustraties in Middenin de nacht van Toon Tellegen. (Bron: Leesplein)

Op de site van dbnl.nl is het boekje Ik woonde in een leunstoel integraal te bekijken.

De auteurspagina bij QueridoKind.

UPDATE  - Mance Post is op 2 december 2013 in haar woning in Amsterdam op 88-jarige leeftijd overleden.

 Leave a Response