Grafisch Geluk – 100 jaar Grafische Vormgeving NL – in Museum Hilversum

Grafisch Geluk – 100 jaar Grafische Vormgeving NL
vrijdag 21 oktober 2011 t/m zondag 5 februari 2012

Museum Hilversum brengt dit najaar een overzicht van 100 jaar Nederlandse grafische vormgeving. Met politieke en reclame affiches, verpakkingen tot en met de Kwadraat-Bladen en bijzondere affiches uit de hoogtijdagen van het Nederlandse ontwerp met onder meer Wim Crouwel, Dick Bruna, Otto Treumann, Mart Kempers en Dick Elffers. Daarnaast is er aandacht voor grafische vormgeving bij de omroepen en een overzicht van hedendaagse ontwerpers.

Steendrukkerij de Jong & Co 1911-1994
Aanleiding voor de tentoonstelling is het onderzoek naar steendrukkerij de Jong & Co, van 1911 tot 1994 gevestigd in Hilversum. Bij deze kwaliteitsdrukker werkte de voorhoede van de Nederlandse ontwerpwereld. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw vormde het bedrijf een knooppunt voor de culturele voorhoede. Ontwerpers kregen hier alle ruimte om te experimenteren met druktechnieken. Met de toonaangevende Kantinetentoonstellingen en de uitgave van de beroemde Kwadraat-Bladen begaf de drukkerij zich op het snijpunt van grafische vormgeving, beeldende kunst, literatuur, architectuur en muziek. Met het overzicht van deze belangrijke drukkerij en de hieraan gebonden ontwerpers, wordt de ontwikkeling van het grafische vak in de afgelopen eeuw in beeld gebracht. Tevens geeft de tentoonstelling met zijn vooroorlogse politieke affiches en met de reclame en culturele affiches een prachtig beeld van de 20ste eeuw.

Grafische vormgeving van de omroepen i.s.m. Beeld en Geluid
Een apart onderdeel van de tentoonstelling vormt de verdieping met werk van Jaap Drupsteen, Franss Schupp en andere omroepontwerpers. Hierin komen onder meer de huisstijlen van de VPRO, Toppop, het testbeeld en andere typische omroep-ontwerpen aan de orde.

Publicatie – Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Grafisch geluk: steendrukkerij de Jong & Co, 1911-1994, vrijplaats voor ontwerpers uit. Dit rijk geïllustreerde boek van schrijver en designjournalist Bas van Lier beschrijft de geschiedenis van deze kwaliteitsdrukkerij die door veel ontwerpers als de beste van Nederland werd beschouwd. Het boek wordt vormgegeven door Trapped in Suburbia en uitgegeven door Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode in samenwerking met Lecturis publishing.

(zie ook Boeken over boeken | of bestel bij bol.com)

UPDATE 27 oktober 2011 – op de website van online design magazine FONTANEL staan een aantal mooie foto’s van de tentoonstelling ‘Grafisch geluk’.Leave a Response