Eerste boek dat in Vlaanderen werd gedrukt (1473) gerestaureerd en digitaal in te zien

Standbeeld van drukker Dirk Martens op de Grote Markt te Aalst.

 

‘Speculum conversionis peccatorum’ vertaald als ‘Een spiegel van de bekering van de zondaars’ is het eerste boek dat in Vlaanderen werd gedrukt. Kartuizermonnik Dionysius van Rijckel schreef het Speculum conversionis peccatorum in de vijftiende eeuw. In 1473 werd het in Aalst gedrukt door Dirk Martens en Duitser Jan Van Westfalen. De boekdrukkunst was toen nog geen twintig jaar oud.

Het enige volledig bewaarde exemplaar in Belgisch bezit berust in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen). Het zeldzame kleinood – het telt slechts 28 bladen en maakt deel uit van een verzamelband met vijf zeer vroege drukwerkjes – werd recent geconserveerd door de Nederlandse conserveringsdeskundige Marijn de Valk (Middelburg) met de steun van een privé-sponsor.

De Antwerpse universiteitsbibliotheek greep de gelegenheid aan om dit zo bijzondere boek integraal te digitaliseren op een zeer hoge kwaliteit. Voortaan zal iedereen het boek op zijn eigen computer kunnen doorbladeren zonder het papieren exemplaar te moeten manipuleren.

De Antwerpse universiteit stelde het resultaat van de restauratie maandag voor tijdens een academische zitting, waarbij het oudste boek uitzonderlijk werd tentoongesteld.

Om de hoge kwaliteit van het scannen te laten zien hieronder twee details van de eerste pagina van het Speculum conversionis peccatorum. Het linker plaatje is van de digitale versie op de website van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel, die een tweede, onvolledig exemplaar van het boekje in haar bezit heeft. Het rechter plaatje is van het Antwerpse exemplaar. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.Leave a Response