Boekenpost ziet brood in oud(e) papier(en)

In de zojuist verschenen Boekenpost, nummer 116, probeert Caspar Wechgelaer de antiquarische boekverkopers te verleiden om eens wat andere handel aan te gaan bieden dan alleen maar boeken. Hij bejubelt de charme van de ‘vieux papiers’. De oude papieren, die de zuinige, van opruimen houdende Nederlanders nogal snel in de vuilcontainer laten verdwijnen, maar die in de wat bourgondischer streken vaak decennialang op zolders en in vergeten bergplaatsen liggen te sluimeren.

Hij illustreert zijn punt met een uitvoerige beschrijving van de inhoud van een krat vol ‘oud papier’ die hij onlangs aankocht. Het blijkt te gaan om het bedrijfsarchief over een periode van vijftig jaar van een firma Dalbavie, uitbaters van winkel en café in het Franse dorp Marquay. Aan de hand van de oude rekeningen, kwitanties en bonnen – vaak voorzien van prachtige zegels en stempels – reconstrueert hij de ontwikkelingen van het familiebedrijf.

Zijn overtuiging is dat de handel in Oude Papieren nieuwe kansen kan bieden aan het antiquariaat, nu de handel in tweedehands boeken “al zo goed als geheel verzeild is geraakt in handen van beunhazen en particulieren, met alle desastreuze gevolgen van dien”.

In dit nummer van Boekenpost verder artikelen van o.a. Janneke van der Veer die de Haagse margedrukker Jaap Schipper van de Statenhofpers aan het woord laat. Bea Ros praat met Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, over de inhoud van zijn boekenkast. Een artikel over de Friese auteur Tiny Mulder, de politiek parabels van tekenaar Peter van Straaten en de lithograaf Herman Bernard Dieperink Jzn.

Frits Booy beschrijft een zeer bijzonder sinterklaasprentenboek ‘Mee in den Zak, De ernstige lotgevallen van stoute Grietje en Pietje aan de jeugd verhaald door Oom Abraham’, met teekeningen van Daan Hoeksema, (1879-1935). Een uitgave uit 1915, waarin voor het eerst verslag wordt gedaan wat er gebeurd met kinderen die wegens stout gedrag worden afgevoerd in de zak van Zwarte Piet.

In het tweemaandelijks tijdschrift verder boekbesprekingen, agenda’s voor tentoonstellingen en boekenmarkten en nieuwtjes en geruchten uit ‘het vak’.Leave a Response