Covers with books (89) – De schrijver en zijn meisjes – maar zag ik dat niet eerder?


Peter Drehmanns, De schrijver en zijn meisjes, Querido, oktober 2011

Een dezer dagen verschijnt dit boek bij uitgeverij Querido. Een mooi omslag om de serie ‘Covers with books’ mee te hervatten. Maar had ik deze afbeelding niet al eens eerder gezien…?


In 2006 schreef de Amerikaan Kevin Brockmeier het boek The Brief History of the Dead. Het verscheen in 2006 bij Pantheon Books (eerder in The New Yorker, 2003). Op de cover stond een bijzondere foto, een regenjas op een hangertje open gehouden door twee handen…
In 2007 verscheen de Franse vertaling: Une brève histoire des morts. De ontwerper was in een creatieve bui en gebruikte de foto van een overhemd met handen. Ik vind het sterke beelden, aangezien het boek gaat over doden die in de buurt van de aarde blijven zolang iemand nog herinneringen aan hen heeft. Van dit boek is ook een Nederlandse vertaling verschenen: De kleine geschiedenis van de doden, Ambo 2005 (op de cover een overhemd zonder handen).

Het lijkt er sterk op dat in al deze gevallen gebruik werd gemaakt van foto’s van een stockfotobureau. De regenjas bijvoorbeeld werd eerder gebruikt voor het boek Le jardin du Bossu van Franz Bartelt, waarvan de eerste druk verscheen in 2004 bij uitgeverij Gallimard. Ook werd de foto gebruikt in 2002 op de cover van Castaways of the Image Planet: Movies, Show Business, Public Spectacle by Geoffrey O’Brien, Counterpoint.

Terug naar De schrijver en zijn meisjes. Het verhaal gaat over een gefrustreerde schrijver die van een voormalige klasgenote een uitnodiging krijgt voor haar leesclub. Hij ziet de leesclub als een uitweg uit zijn malaise, en gewapend met een duivels plan… (zie de trailer hieronder). Waarom voor het omslag deze foto is uitgekozen weet ik niet, maar ik vind het een mooi beeld. De manier waarop de titel op het omslag staat vind ik minder fraai.

info en bestellen kan bij bol.comLeave a Response