Literair tijdschrift Tzum gaat stoppen – website Tzum gaat door

Tzum nr 50 - aug. 2010

 

Nog één nummer zal er verschijnen aan het eind van het jaar en dan stopt de papieren Tzum. Dat bericht stond vrijdag 4 november 2011 te lezen op het literaire weblog Tzum.

De redactie, bestaande uit Roos Custers, Nick ter Wal en Coen Peppelenbos heeft dat afgelopen zondag besloten in de trein op weg naar de boekpresentatie van L.H. Wiener. Ter hoogte van Nijkerk viel het besluit. Met het laatste nummer erbij zullen er in totaal 56 verschenen zijn (waaronder enkele dubbelnummers).
Directe oorzaak van het opheffen van het blad is niet een onderling meningsverschil over de te volgen koers, want de Tzum heeft nooit een vastomlijnd programma gehad. De redactieleden hadden echter wel verschillende ambities. Zo wilde ondergetekende (=Coen P.) zich meer richten op deze site.

Het eerste nummer van Tzum verscheen in 1998 bij Frysk en Frij in Leeuwarden. Na een conflict met de uitgever over de inhoud stapte de redactie over naar Groningen. Peter ten Hoor richtte toen Uitgeverij kleine Uil op om het blad te kunnen uitgeven.

Een overzicht van de verschenen nummers is hier en hier te vinden.

Het literaire weblog Tzum.info is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige nieuwsbron met recensies, interviews, reportages en columns en een groeiend aantal bezoekers.

Tzum-prijs – Een van de bekendere activiteiten was de jaarlijkse Tzum-prijs, de kleinste prijs van Nederland, voor de mooiste zin in verhalend proza van het verstreken jaar, waarvoor iedereen mag nomineren. Deze traditie blijft in stand via de website.

In 2011 won Peter Buwalda de prijs met een zin uit Bonita Avenue: Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.

Lees hier de genomineerde zinnen voor 2011 en hier alle eerdere prijswinnende zinnen.Leave a Response