Kleur in de boekenkast…

kleur1.jpg

‘There Is Nothing Wrong In This Whole Wide World’

November 2004. In de Adobe Bookshop in San Francisco zijn 20 mensen bezig de winkelvoorraad van 20.000 boeken op kleur te sorteren. Ze doen dit onder supervisie van Chris Cobb die daarmee een ‘kunstinstallatie’ maakt waar honderden mensen naar komen kijken. De normale boekenverkoop gaat ondertussen gewoon door.
Op Mc Sweeney’s is een interview met Chris Cobb te lezen.

kleur2.jpg

De manier om je boekenbezit te sorteren is een veelbesproken onderwerp. Thematisch, op grootte, academische ordeningsprincipes volgend of gewoon de volgorde van aankoop? Een aardig artikel hierover werd geschreven door Rob Giampietro onder de titel ‘On Arranging Books by Color‘. Te lezen, met inmiddels 50 commentaren erbij, op Design Observer.

kleur3.jpg

Een design klassieker is deze Duitse serie – Edition Suhrkamp – waarin vanaf 1963 elke maand 4 oorspronkelijke teksten verschijnen. Literatuur en essays die tijdgeest trachten vast te leggen en te analyseren. In 2003 bij het 40 jarig jubileum waren er al 2300 titels met een totale oplage van 41 miljoen.

Het concept van dit ‘rainbow-design’ is van Willy Fleckhaus (1925-1983), een invloedrijke ontwerper die later wel de “teuerste Bleistift Deutschlands” is genoemd.

2 gedachten over “Kleur in de boekenkast…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *