Poetry International & Geschiedenis TV
Rotterdamse Schouwburg – 16-22 juni 2007
Op het 38e Poetry International Festival is er speciale aandacht voor de relatie tussen poëzie, waanzin en melancholie, voor de soms dunne scheidslijn tussen creativiteit en gekte en voor de melancholie, die van oudsher wordt gezien als de oorsprong van kunst en gekte.
Met 24 dichters uit de hele wereld, speciale programma’s, prijsuitreikingen, lezingen, discussies, vertaalworkshops, theater, film, muziek en beeldende kunst.
Onder meer op 20 juni uitreiking van de C.Buddingh’-prijs
< Hier alle informatie over Poetry International >
TV-uitzendingen over poëzie & waanzin
Geschiedenis TV – het digitale kanaal van de VPRO – zendt in de week van 16-22 juni, documentaires uit over poëzie en waanzin.
Deze week zijn onder veel meer de volgende documentaires te zien:
DE GODDELIJKE GEKTE
Portret van de dichter Hans Vlek. Regisseur John Albert Jansen bezoekt de dichter in zijn appartement in Granada. Hans Vlek vertelt over zijn liefde voor poëzie en muziek en zijn verblijf in psychiatrische inrichtingen.
JUNKIEVERDRIET
Junkieverdriet: een documentaire over de Vlaamse dichter Jotie ’t Hooft. Hij overleed op z’n 21ste aan een overdosis cocaine. In deze film uit 1980 schetsen regisseur Jean van der Velde en schrijver Leon de Winter een portret van de neo-romanticus ’t Hooft.
WAT NIET GOED IS, IS NIET GESCHREVEN: GERRIT ACHTERBERG 1905-1962
Kijk naar een portret uit 1980 van Gerrit Achterberg. De roerige episode met het neerschieten van zijn hospita en zijn gedwongen opname komt aan bod. Daarnaast interviews met zijn vrouw, zijn hospita en de directeur van de inrichting waarin Achterberg was opgenomen.
LUCEBERT, TIJD EN AFSCHEID
Nu te zien: de documentaire ‘Lucebert’ van Johan van der Keuken, die hiermee een Gouden Kalf won. De dichter Lucebert is te zien terwijl hij aan het werk is, in de jaren zestig. In 2004 keert Van der Keuken terug, na de dood van Lucebert.
MAARTEN BIESHEUVEL, DE ANGSTKUNSTENAAR
Documentaire over de Nederlandse schrijver Maarten Biesheuvel, die in mei de PC Hooft-prijs heeft gewonnen. Biesheuvel is al meer dan 25 jaar manisch depressief. Een jaar bestaat voor hem uit 10 maanden depressie en 2 maanden vrolijkheid. Een portret over deze schrijver en zijn geworstel met krankzinnigheid.
SPIEGELBEZOEK AAN TINEKE EN LEO VROMAN
De muzikant Hennie Vrienten brengt een bezoek aan de inmiddels bejaarde Leo Vroman in amerika. De twee worden gevolgd tijdens het maken van een cd met muziek van Vrienten en gedichten van Vroman.
Kijk voor het volledige overzicht en uitzendtijden op Geschiedenis TV.