‘Van lood tot led, de ontwikkeling van het boek sinds 1850’ nieuwe vaste expositie in Museum Meermanno

Vanaf 21 januari 2012 zal de tentoonstelling ‘van lood tot led, de ontwikkeling van het boek sinds 1850’ te zien zijn in Museum Meermanno in Den Haag.

Meermanno toont al permanent middeleeuwse handschriften en vroege drukken in de fraaie Boekzaal. Daarnaast wil Meermanno meer aandacht besteden aan zijn internationale moderne collectie en aan de meest recente ontwikkelingen in de wereld van het boek. Daartoe is nu een permanente ruimte voor deze periode ingericht.


In deze zaal loopt de bezoeker langs een tijdlijn van ‘lood’, de periode waarin boeken met loodzetsel werden gedrukt, tot ‘led’, de huidige tijd waarin het e-book steeds populairder wordt. Onderweg wordt aandacht besteed aan de veranderingen die de techniek van het maken van boeken onderging, het streven om boeken bereikbaar te maken voor het lezerspubliek en de wens om boeken van een goede en eigentijdse vorm te voorzien.

Uiteraard worden hoogtepunten uit de moderne collectie van het museum getoond, zoals de uitgaven van de Kelmscott Press van William Morris, het modernistische drukwerk van Piet Zwart en het beroemde shv-boek van Irma Boom. Het verhaal wordt geïllustreerd met foto’s en filmpjes, waarin Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA, het woord voert. Daarnaast is er voor bezoekers die meer verdieping wensen de mogelijkheid om handboeken en iPads te raadplegen.

Centraal Boekhuis – De expositie is ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Boekhuis. In mei 2011 werd een meerjarig sponsorcontract afgesloten met het Centraal Boekhuis, waardoor het museum nu in staat is om in deze expositie de laatste ontwikkelingen te laten zien.

 Leave a Response