Expositie Bijzondere Collecties: The Printed Book – a visual history

The Printed Book – a visual history

Van 8 februari t/m 13 mei 2012 is bij de Bijzondere Collecties van de UvA de overzichtstentoonstelling The Printed Book te zien.

Als een canon van de westerse boekvormgeving laat deze overzichtstentoonstelling het gedrukte boek in al zijn verschijningsvormen zien: als wegwerppocket en prestigeboek, als ‘machine à lire’ en beeldboek, en als naslagwerk en kunstwerk. Het gedrukte boek lijkt meer en meer een statement tegenover het e-book te worden.

Er zijn beroemde werken van drukkers als Nicolas Jenson, Aldus Manutius, Christoffel Plantijn en Giambattista Bodoni. De meeste aandacht krijgt het moderne, industrieel vervaardigde boek met ontwerpers en kunstenaars als Fernand Léger, El Lissitzky, A.M. Cassandre, Jan Tschichold en Irma Boom. Door de tijd heen laten drukkershandboeken iets van het proces zien, en plaatsen kalligrafieboeken en letterproeven de letter in een breder kader.

tentoonstellingsontwerp – Het tentoonstellingsontwerp is van het Amsterdamse ontwerpbureau Experimental Jetset, dat voor een uitdagende presentatie staat.

publicatie – Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt Het boek van het gedrukte boek: een visuele geschiedenis samengesteld door conservator Mathieu Lommen.

opening en boekpresentatie – De opening van de tentoonstelling en de boekpresentatie vinden plaats op dinsdag 7 februari 2012, om 17.00 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411.
De eerste exemplaren van het boek worden uitgereikt aan Derek Birdsall, Helmut Brade, Irma Boom en Joost Grootens, die met hun werk in boek en tentoonstelling zijn vertegenwoordigd.

locatie – Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, 1012 GC  AmsterdamLeave a Response