30 dagen SPANNEND! – dag 9 – Havank verzamelen

havank1.jpg

Wie las er nooit eens een boekje van Havank? Wie kent niet het door Dick Bruna getekende profiel van De Schaduw?
Deze Nederlandse misdaadschrijver kent heel wat verzamelaars. Vaak ook als onderdeel van een Zwarte Beertjes verzameling.

Havank – pseudoniem van Hans van der Kallen – werd op 19 februari 1904 in Leeuwarden geboren (op 22 juni 1964 overleed hij in dezelfde stad).

Havank had al vroeg de ambitie schrijver te worden. In Amsterdam schreef hij zijn eerste boek, Het mysterie van St. Eustache, dat in 1935 door de Utrechtse uitgever Bruna werd uitgegeven.

Het was het begin van een lange samenwerking met Bruna voor wie hij dertig zeer populaire misdaadromans zou schrijven, meestal met als hoofdpersoon Charles C.M. Carlier alias De Schaduw.
Voor Bruna vertaalde Havank ook een kleine veertig ‘The Saint’-boeken van Leslie Charteris.

Al zijn romans en veel van zijn vertalingen werden als pockets in de Zwarte Beertjes-reeks van uitgeverij AW Bruna & Zn. uitgegeven met boekomslagen getekend door Dick Bruna. Al bij zijn leven zijn er meer dan zes millioen van zijn boeken verkocht.

havank2.jpg

Om verder te speuren in leven en werk van Havank zijn de volgende websites interessant:

Havankweb.nl – veel info te vinden, het laatste ‘nieuwsbericht’ is wel van 27 jan. 2006.

– Een leuke verzamelaarssite van Kees Luykx.

– Een zeer verzorgde website van Erik Greijdanus gewijd aan de Zwarte Beertjes.

– Dan is er ook de Havank-stichting Mateor. In hoeverre die nog aktief is weet ik niet. De website wordt niet bijgehouden. De publicaties staan bv nog geprijsd in guldens.

Wikipedia

Naar Havank’s romanfiguur ‘De Schaduw’ werd in 1997 de literaire prijs vernoemd – de Schaduwprijs – die jaarlijks in de Maand van het Spannende Boek wordt uitgereikt.



One Response to “30 dagen SPANNEND! – dag 9 – Havank verzamelen”

Leave a Response